Zdravstveno higienski režim

VKLJUČITEV V VRTEC PO PREBOLELI NALEZLJIVI BOLEZNI ALI OKUŽBI – SMERNICE

 

SKRB ZA ZDRAVJE V VRTCU ČRNOMELJ

Skrb za dobro počutje in zdravje otrok je ena izmed pomembnih nalog vseh zasposlenih.

V vrtcu posebej skrbimo za ohranjenje zdravja in za prprečevanje nalezlivih obolenj.

Ob vpisu otroka v vrtec starše seznanimo z obveznim zdravniškim pregledom otroka pri pecialistu pediatru. Ob prvem prihodu otroka v vrtec starši oddajo vzgojiteljici zdravstveno potrdilo iz katerega je raszvidno, da je otrok opravil vsa ceplenja in, da ni prenašalec naleljivih obolenj.

Starši so dolžni vzgojiteljico in organizatorko ZHR seznaniti s posebnostmi zdravstvenega stanja otroka: o morebitnih alergijah otroka, kroničnih obolenjih otroka, posebnostih družine…

V primeru alergij na hrano v vrtcu zahtevamo potrdilo specialista alergiologa ter dieto, ki jo predpiše otroški dietetik.

V primeru alergije na pršico prav tako zahtevamo potrdilo zdravnika specialista alergiologa. V primeru potrjene alergije na pršico v vrtcu izvedemo vse potrebne ukrepe.

Ker je gibanje na zraku poseben dejavnik pri ohranjanju zdravja, veliko časa preživimo na prostem. Za otroke imamo organizirane športne dejavnosti.

Vsako dnevno poskrbimo za redno rezračevaje in vzdrževanje higiene vrtca.

Da ohranjamo visok standard čiiščenja, pripravljamo za čistilke usposabljanja, na katerih jih seznanjamo s pravilnimi postopki čiščenja, ravilni uporabi čistil…

V našem vrtcu je velik poudarek na zobozdravstveni preventivi. Vsako leto nas obiskuje sestra Mira iz ZD Črnomelj. Sestra Mira se z otroki pogovarja o pomenu redne in temeljite higiene zob in jih seznani spravilno tehniko zob. Pri večjih otrocih tudi preverja čistost zob.

V primeru obolelosti otroka naprošamo starše, da sporočijo vzrok otrokove odsotnosti, predvsem zaradi hitre reakcije v primeru infekcijskih bolezni.

Če se infekcija pri otroku pojavi v času, ko je otrok v vrtcu, če se le da otroka osamimo in nemudoma pokličemo starše. Zdravil otrokom ne dajemo.

Za starše pripravljamo različna srečanja na katerih spoznavamo zdrav način prehranjevanja, nalezljiva obolenja, prva pomoč pri poškodbah predšolskega otroka…

Na koncu lahko povzamemo, da troci opazujejo odrasle, se od njih učijo in jih posnemajo, zato je pomembno, da smo odrasli vzor tudi dobrih higiensko – zdravstvenih navad.

UŠKA DEBELUŠKA NA GLAVI ČEPI IN ŠTEJE ENA, DVE, TRI…

Ker so se v vrtcu pojavile uši, prosimo, da ukrepate v skladu s spodaj navedenimi ukrepi, saj bomo le tako preprečili širjenje ušivosti oziroma bomo poskrbeli, da se bomo uši znebili.

V nadaljevanju si tudi preberete nekaj zanimivosti o tej »živalci«, kako jo odkrijemo…

PREVENTIVNI IN KURATIVNI UKREPI:

 1. Kontrola je najboljša preventiva; vsakodnevno moramo pregledovati lasišča, (najmanj 12 dni po depikulaciji) in takoj ob najmanjšem sumu začeti z »zdravljenjem«. Dobro osvetlimo lasišče. Depikulacijo ponovimo čez tri dni.
 2. Ob pojavu ušivosti je potrebno obvestiti vrtec. Pomembno je, da se na prisotnost uši ali gnid pregledajo vsi družinski člani in tesni kontakti okuženih ter se vsi »zdravijo«.
 3. Zaradi preprečevanja širjenja uši, naj otrok ostane doma do naslednjega dne po depikulaciji.
 4. Izogibati se moramo tesnim kontaktom, ne izmenjujemo si glavnikov, pokrival, obleke…
 5. Potrebno je prati posteljnino, vzglavnike, pokrivala na temperaturi vsaj 60°C in pogosto sesati prostore. Ne smemo pozabiti na mehke plišaste igrače, preproge oz. na vsa mesta, kjer bi se lahko odrasle uši zanesle in preživele. Lahko pa tudi stvari, ki se ne dajo oprati, za 4 tedne shranimo v tesno zaprto plastično vrečo. V tem času uši poginejo od lakote. Lahko jih tudi shranimo v zamrzovalni skrinji in po 48 urah ne bo nobene več žive uši.

V lekarnah je kar nekaj preparatov za uničevanje teh parazitov . Farmacevt v lekarni vam bo prijazno svetoval, kateri bi bil najbolj primeren. Zelo je pomembno je, da se držimo navodil proizvajalca in farmacevta.

Stakniti uši ne pomeni, da je kaj narobe z našo osebno higieno. Uši niso bolezni »packov«, dobro se počutijo tudi na čisti glavi in prav malo jim je mar, ali so lasje ravni, kodrasti, svetli ali temni.

Razširjene so po vsem svetu. Prav tako kot prehlad, se lahko naglavne uši naleze prav vsak. Epidemije so najpogosteje pojavljajo v otroških kolektivih, vrtcih, šolah. Prenašajo se v glavnem posredno preko kap, rut, glavnikov, slušalk, lahko pa tudi z neposrednim stikom med mirnim in daljšim stikom glav. Okužba je možna tudi v bazenu, saj uši odlično plavajo.

Njihova najljubša hrana je kri, ki jo dobijo s sesanjem, vendar lahko preživijo brez hrane tudi okoli teden dni.

Rezervoar je človek, prenašajo pa se ob neposrednem stiku glave z glavo.

Naglavne uši so majhni parazitni insekti in lahko povzročajo mnogo neprijetnosti: srbečico lasišča, krastavost, sekundarne okužbe z bakterijami.

Razvojni ciklus uši ima 3 oblike: jajčece, nimfo, odraslo žival. Za vzdrževanje življenjskega ciklusa je najprimernejša temperatura 32°C .

Vsaka samica izleže povprečno 8 ovalnih jajčec na dan, ki jih enega za drugim prilepi na začetek lasu. Jajčeca naglavne uši se ne razvijajo, če je temperatura nižja od 22°C. V optimalnih pogojih se iz jajčec v 7 do 10 dneh razvijejo nimfe – ličinke, iz nimf pa v 7 do 13 dneh odrasle uši. Razvojni ciklus uši traja v povprečju 18 dni, odrasla žival pa živi okoli mesec dni.

Naglavne uši so sivkasto bele do rjave barve in zelo majhne. Zaradi njihove majhnosti in hitrega gibanja jih je zelo težko opaziti.

Prvi znak, da smo se nalezli te nadloge, je srbenje, ki se pojavi, ko nas uš piči in rdečina na lasišču. Ko se praskamo, si lahko ranimo kožo, kar lahko povzroči ognojitev ranice. Pri pregledu dobro osvetljenega lasišča bomo odkrili drobne sivkasto bele žuželke. Ko se uši napijejo krvi so rdeče barve.

Najlažji način odkrivanja naglavnih uši in njihovih jajčec je česanje z zelo gostim glavnikom (lahko ga kupite tudi v lekarni), s katerim prečešete del od tilnika proti čelu. Najbolje je, da ste med česanjem sklonjeni nad umivalnik ali kopalno kad, da lahko izčesane gnide takoj odplaknete oz. da vidite, če ste gostitelj teh živali. Najraje se zadržujejo na sencih, za ušesi in na tilniku.

Pripravila: Janja Bajt Smrekar

Navodila glede zdravstvenega stanja ob sprejemu otroka:

 • pri prihodu obvezno prinesti zdravniško spričevalo staro največ en teden,
 • vzgojiteljici in organizatorki prehrane in ZHR predstaviti posebnosti otroka (diete, obolenja, posebnosti družine ….),
 • v primeru diete obvezno prinesti potrdilo specialista alergiologa in načrt diete, ki jo pripravi otroški dietetik,
 • podati telefonsko številko na katero so starši dosegljivi v primeru pojava obolenja,
 • otroka primerno obleči (trenirko ali poleti kratke hlače) in obuti (copatki s trdnim opetnikom),
 • v igralnico stopati samo v copatih in seveda zdravi,
 • otroci v vrtec ne smejo prinašati predmetov s katerimi bo ogrožena varnost (mali predmeti…).
Dostopnost