TRAJNOSTNA MOBILNOST na Čardaku

Skupine Medvedki, Slončki, Levčki, Srnice, Delfinčki in Pingvinčki iz enote Čardak smo v letošnjem letu vključeni v projekt Trajnostna mobilnost v vrtcu. 

V sklopu projekta smo izvedli veliko aktivnosti, s katerimi želimo prispevati k spreminjanju potovalnih navad in posledično k zmanjšanju motoriziranega prometa v okolici vrtca. Hkrati pa so se otroci seznanili, kako lahko tudi sami vplivajo na zmanjšanje obremenitev na okolje in so pri tem tudi gibalno in miselno aktivni.

Seznanili smo se z zgodbo o Belem zajčku, beležili prihod otrok v vrtec brez avtomobilov (peš, s kolesom, skirojem, …), se seznanili z različnimi oblikami prometa, spoznali veliko novih pesmi, deklamacij, gibalnih iger, raziskovali prednosti in slabosti uporabe javnega potniškega prometa (avtobus, vlak), prihoda z ali brez avtomobila, opazovali in beležili promet v okolici vrtca, …. Aktivni smo bili na vseh področjih kurikuluma.

Vse to pa nam seveda ne bi uspelo brez podpore in sodelovanja staršev, ki so bili s projektom seznanjeni in že pred začetkom izpolnili anketo, realizirali prihode otrok v vrtec brez avtomobila in tako tudi sami vnesli spremembe v vsakdanjo dnevno rutino ter skupaj z nami odgovorili na veliko vprašanj otrok in jih spodbujali k aktivnemu učenju.

Pred nami je še veliko dela, a sprememba se nikoli ne zgodi čez noč, tukaj štejejo koraki. Upamo, da bodo v prihodnje vrtčevska parkirišča polna koles in skirojev in se bomo tako odrasli kot tudi otroci večkrat v vrtec pripeljali z vlakom ali avtobusom, avtomobili in gneča pa bodo le še izjema in spomin na preteklost. To pa je tudi nov korak, ki ga še raziskujemo. 

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost