IZ MAJHNEGA ZRASTE VELIKO

Zavedamo se, da se ljubezen in spoštovanje do narave mora pričeti že pri majhnem otroku. Bolj ko bo otrok poznal naravo, bolj jo bo tudi znal ohranjati in spoštovati.

V vrtcu si želimo, da se otroci naučijo spoštovanja do prehrane, pridobijo vpogled v to, kako hrano pridelati. V ta namen smo se odločili, da si uredimo vrtiček, rastlinjak na vrtčevskem igrišču. Zanj v letošnjem letu skrbijo Delfinčki, Medvedki, Srnice in Pingvinčki. V sodelovanju z gospodom Borisom Müllerju-Borovim očkom iz skupine Pingvinčki, ki nam je že lani daroval rastlinjak, v letošnjem letu pa vse potrebno za zasaditev (lončki, semena, zemljo in strokovno podporo), smo poprijeli za delo, zavihali rokave in se skozi proces učenja naučili, da stvari niso vedno enostavne kot marsikdaj zgledajo na prvi pogled. Potrebno je bilo urediti vse gredice, jih prekopati, izpuliti travo in razgrabiti, zrahljati zemljo. Pri tem smo potrebovali različna vrtna orodja; lopato, motiko, grabljice in seveda naše pridne roke.  Otroci so se izkazali kot vredni pomočniki in vrtnarji.

Pričeli smo tudi z vzgajanjem prvih rastlin, ki jih bomo ob primernem času zasadili v naš rastlinjak. Otroci so posejali semena vrtnin v primerne lončke ter jih pridno zalivajo in opazujejo, kako rastline rastejo. Z opazovanjem in primerjanjem so se seznanili, da rastline za rast in razvoj poleg primerne zemlje potrebujejo kar nekaj pogojev: svetlobo, toploto in vodo.

Komaj čakamo, da bomo sadike lahko presadili v naš rastlinjak, še bolj pa, ko bomo s ponosom obirali naš pridelek.  

Delfinčki, Medvedki, Srnice in Pingvinčki z vzgojiteljicami

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost