JESEN, MEDVEDKI IN GOZDNE DOGODIVŠČINE

V letošnjem šolskem letu, se je naš vrtec pridružil Mreži gozdnih vrtcev in šol.

Spoznali smo pravila obnašanja v gozdu,  prebrali knjigo Veliki nemarni škornji in se podali v gozdne avanture.

V mesecu septembru smo najprej raziskovali vrtčevsko zelenico, drevesa na njej, spoznavali različne vrste dreves( iglavci, listavci).

Pobirali plodove leske, lešnike, ki smo jih potem uporabili pri naslednjih dejavnostih, jih občutili, okušali in urili veščine pri trenju le teh.

Bor, ki nam krasi zelenico nas je razveselil z odpadlimi iglicami iz katerih smo naredili EKO JEŽA, uporabili smo odpadni časopisni papir, preostali papir pa smo odvrgli v zabojnik, ki je bil pred vrtcem.

V gozdu smo preživeli  sončne dopoldneve. Vsak obisk gozda je imel svojo nalogo, svoj namen. 1 dan smo iskali  gozdne  plodove, jih opazovali, nekatere tudi okušali. ( robide, otroci so povedali kakšen okus imajo gobe, kostanj), naslednji dan smo opazovali krošnje dreves, lubje, objemali drevesa uporabljali smo čutila ( gladko, hrapavo) in se seznanili, da ne pišemo v debla, prepovedano odlaganje smeti.

Naslednja dogodivščina je bila, ko smo vsi postali gozdni detektivi. 1 otrok je izdelal načrt poti, ki smo jo prehodili in čez 2 dni nas je s pomočjo zemljevida popeljal po isti poti. Kot zanimivost naj omenim, da smo se ustavili točno na tistem mestu, kot je bilo označeno na zemljevidu ( štor v naravi zelo podoben tistemu na zemljevidu).

Iz gozda smo prinesli listje, žir, kostanj, ježice, šiško. Vse to smo uporabili pri nadaljnem delu. Opazovali smo list, njegove žile, obliko, velikost in barvo. Nato smo ga pobarvali na vzorcu, ga odtisnili.

Nastalo je veliko plastificiranega materiala. Učni list drevesa s plodom, plastificiran pravi list in pa plodovi na kartončku in naravni plod. S tem otrok uporablja več čutil hkrati.

Za začetek naj bo to dovolj.

Pozdrav iz ustvarjalnice Medvedji brlog.

Medvedki z vzgojiteljicami Simonič Milena, Polona Prhne in Vesna Žgavec.

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost